Veeam Backup & Replication Continuous Data Protection (CDP) ile Failover Nasıl Gerçekleştirilir?

Veeam’in şubat ayında duyurmuş olduğu v11 ile birlikte gelen Continuous Data Protection (CDP) özelliği ile ayrıntılı Webinar düzenledik ve Genel Bakış Kurulum & Konfigürasyon makalesini yayınlamıştık. Bu makale içerisinde CDP özelliği ile birlikte bir VM’in Failover senaryosu gerçekleştirilirken nelere dikkat edilmesi ve failover senaryosu nasıl gerçekleştirilir? Konularına göz atacağız.

Failover ve Failback seçenekleri, production ortamınızda bir felaket meydana gelse bile kurumunuzun kesintisiz çalışmasını sağlamanıza yardımcı olur. Failover production ortamdaki orijinal sanal makineden , Disaster Recovery (DR site) ortamındaki sanal (replica) makineye geçiş işlemidir. Failback ise sanal makine kopyasından (replica) orijinal sanal makineye (production) ortamına geri dönme işlemidir.

Bölüm 1 – Failover ve Failback Nedir?

Veeam Backup & Replication CDP ile aşağıdaki Failover ve Failback işlemlerini sağlar:

Perform Failover
Failover gerçekleştirdiğinizde production ortamınızdaki orijinal sanal makinedeki tüm operasyonu Disaster Recovery (DR) site tarafında bulunan kapalı durumda olan sanal makineye devredebilirsiniz. Failover, sonuçlandırılması gereken bir ara adımdır: dilerseniz undo failover, perform permanent failover or perform failback. Seçenekleri ile Failover senaryosunu kalıcı olarak DR site’a taşıyabilir veya Production ortamınıza geri taşıyabilirsiniz.

Failover Plan
Failover Plan oluşturduğunuzda, Veeam Backup & Replication’ın VM’ler için failover (DR site’a taşıma) işlemini gerçekleştirmesi için plan oluştururken yapmış olduğunuz sıralamayı dikkate alır ve gereken sırayı ve listedeki bir sonraki VM için yük devretme işlemini başlatmadan önce Veeam Backup & Replication’ın beklemesi gereken bir zaman aralığını tanımlarsınız.

Perform permanent Failover
Ortamınızda bir felaket yaşandı ve artık DR site tarafındaki makineden çalışmaya devam edeceksiniz, Permanent Failover seçeneği ile orijinal VM’den bir VM replikasına kalıcı olarak geçiş yaparsınız ve bu replikayı orijinal VM olarak kullanırsınız. Production ortamındaki ve Disaster tarafındaki VM replikası aynı ortam içerisinde bulunuyorsa ve sorun giderildiyse kaynak kullanımı açısından bu senaryoyu kullanabilirsiniz eğer kaynak havuzu eşit veya yakın değil ise Perform failback işlemini gerçekleştirin.

Undo Failover
Undo Failover seçeneği ile Prod ortamında bulunan sanal makineye geri dönersiniz ve DR ortamında çalışan sanal makinedeki yapılan tüm değişiklikleri Prod ortamına aktaramazsınız. Test veya sorun giderme amacıyla VM replikasına geçtiyseniz ve orijinal VM durumunu replikanın mevcut durumuyla senkronize etmeniz gerekmiyorsa, Undo failover seçeneğini kullanabilirsiniz.

Bölüm 2 – Failover Nasıl Gerçekleştirilir?

Aslında normal bir replikasyon düşünün ve sadece buradaki farkın Timeline olduğunun düşünün ve her 15 saniyede bir RPO (Recovery Point Objective) geri dönüş noktasının oluştuğunu ve dilediğiniz saniye aralığına geri dönüş yapabildiğinizi farzedin.

Aktif olarak bir CDP politikamız çalışıyor ve Sync sessions bölümünde 22 dakika 55 saniyede 182 adet geri dönüş noktası oluştuğunu görüntülüyoruz.

Sol tarafta bulunan Replicas > Ready bölümünden ilgili sanal makinem’e ait (1 adet) restore point oluştuğunu görüntülüyorum. FC-06-SQL (FixCloud SQL CDP) makinem’e sağ tıklıyorum ve Failover Now seçeneği ile yük devretme işlemini başlatıyorum.

Virtual Machines bölümünde Karşımıza standart bir Failover ekranı geliyor, burada sağ tarafta bulunan Point kısmından geri dönüş yapabileceğim zaman aralıklarını görüntüleyebilirim.

Restore Points bölümünde ise Failover Now başlattığım zaman aralığı 2:40:15 olarak karşıma çıkıyor. 

Failover Now başlattığım zaman aralığından değil dilersek daha önceki bir zaman aralığındaki Restore Point (geri dönüş) noktasına geri dönebiliriz.

Timeline ekranında geri dönüş yapmak istediğim saat, dakika, saniyeyi seçiyoruz

Next seçeneği ile devam ediyoruz.

Reason bölümünde ise dilersek geriye dönük yapmış olduğumuz çalışmalar’a göz attığımız durumunda ilgili sanal makinenin neden Failover başlatıldığına dair bir açıklama yazısı girebiliriz.

Next seçeneği ile devam ediyoruz.

Summary bölümünde geri dönüş yapacağımız replikasyonun (Restore to a point-in-time) 2 dakika öncesine ait olduğunu gösteriyor.

Finish seçeneği ile failover operasyonunu başlatıyoruz.

Restore Session bölümünde ise sanal makineyi ayağa kaldırırken yapmış olduğu adımları görüntülüyoruz,

  • Replica VM has been powered on: sanal makineyi açtığını
  • Connecting network adapters: sanal makine üzerindeki network kartını aktif ettiğini

Ve failover operasyonunu tamamladığına dair bilgiler yer alıyor.

  • Permanent Failover: seçeneği ile sanal makinayı Production ortamından, replikasyon senaryosu gereği kalıcı olarak olarak DR site’a taşıyabilirsiniz.
  • Undo Failover: seçeneği ile Failover işlemini geri alarak ve DR site tarafındaki değişiklikleri sonlandırarak, Production tarafında bulunan sanal makinadan çalışmaya başlayabilirsiniz.
  • Failback to production: seçeneği ile replikasyon senaryosunda kullanmış olduğunuz sanal makineyi yaptığınız son değişikler ile tekrar Production ortamına taşıyabilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur, Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

Haftalık blog güncellemeleri alın
Abone olarak kişisel bilgilerinizin Veeam'in Gizlilik Politikası hükümleri uyarınca yönetilmesini kabul etmiş olursunuz
Bize güvenip e-posta kutunuzda yer açtığınız için teşekkür ederiz!
Artık bu haftalık bülten sayesinde, blogumuzda olan biteni kaçırmayacaksınız.
Tamam
YENI
V12

Elimina la perdita di dati
Elimina il ransomware

1 Numaralı Yedekleme ve Kurtarma