Merhaba Değerli Meslektaşlarım,
Bu teknik makalemizde; sizlerle “Veeam Backup & Replication” iş sürekliliği yazılımının “Replikasyon” özelliğini ve “Failover — Failback” operasyonlarını inceleyeceğiz.
Günümüzde mobilitenin de artması ile sunucu sistemleri üzerinden hizmet veren servislerin kesintilerine olan tahammül sürelerinin oldukça azaldığına artık tüm IT yöneticileri aşina olmuştur.
Daha önceki yıllarda RTO ve RPO süreleri için bir kaç saatlik süreleri tolere edebilirken şimdilerde bu süreler dakikalar veya saniyeler seviyelerine inmiştir.
Gelinen nokta böyle olunca hizmet ve servis kesintilerinin oluşmaması için işletmeler; yedekleme yazılımlarının yanı sıra bir çok iş sürekliliği ve felaket kurtarma çözümü yatırımları yapmaktadır.
Özelllikle Sanal sunucu sistemlerinin yedeklenmesi noktasında sektörde ciddi bir pazar payına sahip olan Veeam Backup & Replication yedekleme yazlımının yedekleme özelliğine nazaran daha az kullanılan replikasyon özelliğini ve failover – failback gibi iş sürekliliği ve felaket kurtarma süreçlerindeki kabiliyetlerini biraz daha ön plana çıkarmak için bu makeleyi hazırlamaya karar verdim.
Bundan önceki teknik makalelerimde de olduğu gibi sizlere aktaracığım bü özellikleri yine bir senaryo üzerinde uygulama yapıp ve adım adım ekran görüntülerini ekleyerek destekleyeceğim.
Senaryo gereği bu çalışmamız 3 bölümden oluşacaktır;
- Bölüm 1 — Replikasyon
- Bölüm 2 — Failover
- Bölüm 3 — Failback
Şimdi ilk olarak “Bölüm 1 — Replikasyon” ile başlıyoruz.
Bölüm 1 — Replikasyon
Bu bölümde; Veeam Backup & Replication ile Merkez lokasyon vCenter daki “esx4” isimli hostta bulunan “prd-app-rdpbt_new” isimli sunucuyu Felaket kurtarma merkezindeki “esx5” isimli hosta replike edeceğiz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Replikasyon öncesinde sunucumuzda “Yasin” klasörü altında “Before Replication” isimli bir klasör oluşturuyoruz. Daha sonra yapacağız işlemlerde bu klasör failover — failback operasyonlarında kullanacağız.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “New Replication Job” penceresinde “Replication Test JOB” isminde bir replikasyon görevi oluşturarak başlıyoruz. Job ismini belirttikten sonra “Next” butonu ile devam ediyoruz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Virtual Machines” bölümünde “Add” butonu ile replike edeceğimiz sunucuyu göreve ekleyip “Next” butonu ile devam ediyoruz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Destination” bölümünde sunucunun replike edileceği host bilgisini belirtiyoruz, senaryo gereği daha önce belirlediğimiz “testesx5” isimli hostu belirtip “Next” butonu ile devam ediyoruz.
- Replike edilen sanal makinanın hedefte yerleştirileceği kaynak havuzunu, klasörü ve hatta her bir sanal disk’in yazılacağı datastore bilgisini dahi belirtebilirsiniz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Job Setting” bölümünde replika meta datasının nerede tutulacağı, replika sunucusunun isminin sonuna eklenecek etiketi ve kaç adet restore point bilgisinin tutulacağına dair bilgileri belirttikten sonra “Next” butonu ile devam ediyoruz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Job Settings” bölümünde Advanced ayarlarda, şayet Veeam in storage snapshot özelliğini desteklediği storage üniteleri envanterinizde var ise sanal sunucunun replikasyonunu storage snapshotlardan almak için “Enable backup from storage snapshot” seçeneğini aktif edilmelidir.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Data Transfer” bölümünde replikasyon verisinin taşınırken kaynak site ve hedef site daki kullanacağı “veeam proxy” leri belirtip “Next” butonu ile devam ediyoruz.
- Veeam lisansınız ‘Enterprise Plus’ versiyon ise o zaman hedefte ve kaynakta birer WAN Hızlandırıcı bileşeni ekleyerek Replikasyon görevlerinizin daha hızlı bitmesini (50 kata kadar) ve WAN üzerinden giden verinin önemli ölçüde azaltılmasını sağlayabilirsiniz. Kaynak ve Hedef WAN Hızlandırıcılar ayrı ayrı belirtilmelidir. Aynı WAN hızlandırıcı hem kaynak hem hedef olarak kullanılamaz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Guest Processing” bölümü; eğer replike ettiğimiz sunucuda Microsoft Exchange, Active Directory gib Database + Log şeklinde çalışan uygulmalar var ise veri tutarlığının sağlanması için yapılması gereken ayarların olduğu bölümdür. Senaryo gereği kullandığımız sunucuda böyle bir uygulama olmadığı için herhangi bir değişiklik yapmadan “Next” butonu ile devam ediyoruz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Schedule” bölümünde oluşturduğumuz görevinçalışma zamanı ve sıklık kriterleri belirtip “Apply” butonu ile devam ediyoruz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Summary” bölümünde oluşturduğumuz replikasyon görevi ile ilgili şuana kadar yapmış olduğumuz ayarların özetini görmekteyiz. Görevi çalıştırmadan önce son kontrollerimizi de tamamladıktan sonra “Run the job when I click Finish” seçeneğini işaretleyip “Finish” butonu ile replikasyonu başlatıyoruz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Veeam Backup & Replication yönetim konsolunda “Session” bölümünde oluşturduğumuz replikasyon görevininçalıştığını ve replikasyonun hangi aşamada olduğunu görmekteyiz.
- Bu ekranda gösterilen darboğaz ‘Bottleneck’ bilgisini dikkate alarak replikasyon ortamımızı iyileştirebiliriz. Darboğaz bilgisi yüzdesel olarak sırasıyla Source, Proxy, Network ve Target olarak verilmektedir. Darboğazın en yoğun olduğu noktada iyileştirme yapılarak replikasyon performansı arttırılabilir.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; başlattığımız “Replication Test JOB” isimli görevin başarılı bir şekilde tamamlandığını ve ilgili sunucun felaket kurtarma merkezine replike edildiği bilgisini görmekteyiz.
- Bu ilk görev kaynaktaki sanal makinanın hedefte bir senkron tam kopyasını oluşturmuştur. Bundan sonra bu görevin her çalışmasında sadece değişiklikler aktarılacaktır ve süre çok daha kısa olacaktır.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Replication Test JOB” isimli görev ile felaket kurtarma merkezindeki vCenter a göndermiş olduğumuz sunucunun “prd-app-rdpbt_new”_replika” isminde ve “testesx5” isimli hostta kapalı bir şekilde hazır halde beklediğini görmekteyiz.
Böylelikle senaryomuzun ilk bölümünü tamamlamış bulunmaktayız.
Bölüm 2 — Failover
Bu bölümde senaryo gereği daha önce replikasyon ile FKM sitesine gönderdiğimiz sunucu ile ilgili failover operasyonunu gerçekleştireceğiz.
Merkez lokasyonda bulunan sunucunun hizmet veremez hale geldiği bir durum üzerinden senaryoyu uygulamaya başlıyoruz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Veeam Backup & Replication yönetim konsolunda “Replicas” bölümünde daha FKM lokasyonuna replike ettiğimiz “prd-app-rdpbt_new” sunucusunun replikasyon dosyasının kullanıma hazır olduğunu görmekteyiz.
- Sunucumuzun bulunduğu replikasyon görevini seçip “Failover Now” butonu ile operasyonu başlatıyoruz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Failover Wizard penceresinde “Virtual Machines” bölümünde sunucumuza ait en son tarihli replikasyon dosyasını ekledikten sonra “Next” butonu ile devam ediyoruz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Point…” bölümünden daha önceki tarihli bir replikasyon dosyasını da seçebiliyorsunuz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Reason” bölümünde bu işlem için bir açıklama notu giriyoruz ve “Next” butonu ile devam ediyoruz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Summary” bölümünde işlemi başlatmadan önce bu işlemde yapmış olduğumuz ayarların en son özet bilgilerini görmekteyiz ve “Finish” butonu ile failover işlemini başlatıyoruz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Restore Session” penceresinde daha önce Replike ettiğimiz sunucu için başlattığımız failover işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görmekteyiz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Veeam Backup & Replication yönetim konsolunda “Replicas” bölümünde replikasyon görevinin Active olarak çalıştığını ve Status bölümünde ise durumunun “Failover” olduğunu görmekteyiz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; FKM lokasyon vCenter’da senaryo gereği daha önce belirlediğimiz “testesx5” isimli host üzerinde failover öncesinde kapalı olan “prd-app-rdpbt_new” replike sunucunun bu kez failover sonrası “prd-app-rdpbt_new_replica” ismi ile aktif olarak çalıştığını görmekteyiz.
Böylelikle senaryomuzun 2. Bölümünü de başarılı bir şekilde tamamlamış bulunmaktayız.
Bölüm 3 — Failback
Makalemizin bu bölümünde ise failover rolü ile FKM lokasyonda çalışan sunucumuz üzerinde bazı dosyaları sileceğiz, ardından sunucumuzu tekrar Merkez lokasyona gönderip failback operasyonunu tamamlayacağız.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; FKM lokasyonda çalışan sunucumuzu ve içerisindeki “Yasin” klasörünü görmekteyiz. Bu sunucu da bazı dosyaları silip daha sonra Merkez lokasyonuna failback operasyonunu başlatacağız.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Yasin” klasörü içersinden “Before Replication ve Before Snapshot” dosyalarını siliyoruz. Böylelikle FKM lokasyonda çalışan sunucumuzda bazı değişiklikler yapmış olduk.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Status değeri “Failover” olan sunucumuzu Merkez lokasyona geri dönmek için “Failback to Production” seçeneğini seçerek failback operasyonunu başlatıyoruz.
- Bu menüdeki diğer seçenekler ile,
- ‘Restore Guest files’ ile replike edilmiş sanal makina içerisinden sadece bir dosya veya klasörü kurtarmak,
- ‘Application Items’ ile replike edilmiş sanal makina içerisinden Exchange, SQL, Active Directory, SharePoint ve Oracle’dan uygulama öğeleri kurtarmak,
- ‘Undo Failover’ ile Failover işlemini geri alarak ve değişiklikleri iptal ederek tekrar orjinal sanal makinadan çalışmaya başlamak,
- ‘Permanent Failover’ ile sanal makinayı kalıcı olarak FKM’ye taşımak (Bu özellik yaygın olarak veri merkezi taşıma operasyonlarında kullanılmaktadır)
- ‘Add to Failover Plan’ ile sanal makinayı bir Failover planına dahil etmek mümkündür.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Failback wizard penceresinde FKM lokasyonda çalışan replikasyon sunucusunu ekleyip “Next” butonu ile devam ediyoruz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Destination” bölümünde failback işleminin nereye yapılacağına dair seçenekler sunulmaktadır. Senaryo gereği sunucumuzu Merkez lokasyona yapacağımız için “Failback to the original VM” seçeneğini işaretleyip “Next” butonu ile devam ediyoruz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Summary” bölümünde failback işleminçalıştırmadan önce bu işlemde yapmış olduğumuz ayarların en son özet bilgilerini görmekteyiz ve “Finish” butonu ile failback işlemini başlatıyoruz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Restore Session” penceresinde daha önce FKM lokasyonuna Replike ettiğimiz sunucu için başlattığımız failback işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görmekteyiz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Veeam Backup & Replication yönetim konsolunda “Replicas” bölümünde Replikasyon görevinin aktif olarak çalıştığını ve Status bölümünde ise durumunun “Failback” olduğunu görmekteyiz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Failback operasyonu sonucunda Merkez lokasyonda tekrar çalışan sunucumuzu görmekteyiz.
- FKM lokasyonunda sunucuda yapmış olduğumuz değişiklilerinde aynen yansıdığını görmekteyiz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Veeam Backup & Replication yönetim konsolunda “Replicas” bölümünde Replikasyon görevininaktif olarak çalıştığını ve Status bölümünde ise durumunun “Failback” olduğunu görmekteyiz.
- Merkez lokasyonda tekrar hizmet veren sunucumuzun son kontrollerini de yaptıktan sonra atık bu sunucunun bu lokasyonda kalıcı olarak çalışması için “Commit Failback” işlemini yapmamız gerekmektedir.
- Status değeri “Failback” olan aktif replikasyon görevi üzerinde “Commit Failback” Butonuna tıklayıp işlemi onaylıyoruz.
- ‘Commit Failback’ işlemi yapılmadığı takdirde göre ‘Failback’ statüsünde beklemeye ve sanal makinanın failback öncesi durumu ile arasındaki farklar saklanmaya devam edecektir. Failback işleminden sonra sanal makinanınızın çalışmasında anormallikler görüyorsanız ‘Undo Failback’ ile işlemi geri alabilir, replike edilmiş sanal makina ile çalışmaya devam edebilirsiniz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Restore Session” penceresinde “Commit Failback” işlemini başarılı bir şekilde tamamlandığını görmekteyiz.
- Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Veeam Backup & Replication yönetim konsolunda “prd-app-rdpbt_new” isimli replikasyon dosyasının status değeri “Ready” olarak yeniden kullanıma hazır olduğunu görmekteyiz.
Böylelikle 3 bölümden oluşan “Veeam Backup & Replication ile Adım Adım Failover ve Failback Operasyonları” isimli teknik makale çalışmamızı tamamlamış bulunmaktayız.
Sizlere fayda ve farkındalık sağlaması dileğiyle…