Ik ben enthousiast over de lancering van de nieuwe Windows Server!  De innovatie die deze nieuwe versie met zich meebrengt, de mogelijkheden van groei en verandering, de nieuwe versie van Hyper-V, de nieuwe opslagmogelijkheden, ahhhhhhhhhhhhhhhhhh. Het is zo verfrissend.

Met de introductie van Windows Server 2012 heeft Microsoft het licentiemodel en de SKU-aanbiedingen vernieuwd (schokkend nieuws, ik weet het.) Met deze veranderingen hebben ze opzettelijk of onopzettelijk de weg vrijgemaakt voor de introductie van Windows Server 2012 Datacenter Edition in het kleine bedrijfsnetwerk. Bekijk het Windows Server 2012 Licensing Datasheet hier.
Er zijn drie dingen die me meteen opvielen:

1.  De licentiëring voor Standard Edition-server is nu gebaseerd op Processor + CAL. (Net als Datacenter Edition)

2.  De virtualisatierechten voor Standard Edition zijn beperkt tot twee virtuele instances per Standard-licentie. (Datacenter Edition biedt u onbeperkte virtuele instances per licentie.)

3.  Standard Edition-licenties kosten $ 882 en Datacenter-licenties kosten $ 4809.

Ik haalde mijn vertrouwde rekenmachine te voorschijn en begon ik te rekenen. Ik ben me er van bewust dat ik beperkt ben tot alleen de licentiekosten en dat u in uw netwerk de extra kosten van processors en CAL's moet meenemen. Dit gezegd hebbende lijkt het volgende overduidelijk te kloppen.

Voor elke twee instances van Windows Server die ik wil uitvoeren, heb ik één Standard Edition-licentie voor de prijs van $ 882 nodig.

Als ik 10 instances van Windows Server heb die op VM's worden uitgevoerd, heb ik

5 Standard-licenties x $ 882 = $ 4410 nodig

110 virtuele machines valt naar mijn mening onder de noemer klein. Wanneer we besluiten om VM nummer 11 aan dit netwerk toe te voegen, hebben we nog een Standard Server-licentie van $ 882 nodig, wat onze licentiekosten op $ 5292 brengt. Op dit moment moeten we ons afvragen of het niet verstandiger was geweest om gewoon meteen een Datacenter Edition-licentie te kopen? Als we alleen naar de licentiekosten kijken, lijkt het antwoord een duidelijke Ja!

Er zijn enkele addertjes onder het gras. Zo is de server die nodig is om gelijktijdig onze 12 + virtuele machines te hosten waarschijnlijk niet te vergelijken met de hardwareconfiguratie die nodig is om twee virtuele instances uit te voeren. Daar hangt ongetwijfeld ook een hoger prijskaartje aan. Iets om rekening mee te houden.

Als je er goed over nadenkt, lijkt het verstandig om eens te kijken naar de mogelijkheden van openbare en privat clouds in het netwerkdesign niet alleen van grote maar ook van kleine netwerken. De aanschafkosten van hard- en software financieren door gebruik te maken van hard- en softwarediensten lijkt gewoon een verstandige optie. In feite zouden de kleine netwerken meer baat hebben bij het openbare/private cloud-ontwerp dan de grote jongens. Windows Server 2012 past precies in de private cloud-ruimte en komt tegemoet aan de behoefte van lokale server- en opslagopties, resourcepools genaamd, en ondersteunt tevens up- en downscaling van benodigde virtuele machines voor de privat kant van het bedrijf. De Datacenter Edition biedt de meeste schaalbaarheidsmogelijkheden tegen beperkte licentiekosten.

TIn een klein bedrijf vormen de overheadkosten voor IT een veel groter percentage van het totale exploitatiebudget dan in een grotere organisatie. Kostenbesparingen zijn echt belangrijk! Het verlagen van de licentiekosten is belangrijk en kan zelfs kleine bedrijven tot de conclusie brengen dat het op den duur goedkoper is om gewoon de Datacenter Edition van Windows Server 2012 te kopen.

 

GD Star Rating
loading...
Microsoft Windows Server 2012 Datacenter Edition and the Small Business, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Veeam Availability Suite — Download free 30-day trial

Download now