Vorig jaar heeft Veeam Veeam Cloud Connect uitgebracht, een nieuwe technologie waarmee eenvoudig offsite back-up repository's kunnen worden gecreëerd en gebruikt. Dit was de eerste oplossing die in zowel technisch als zakelijk opzicht speciaal voor serviceproviders is ontwikkeld. Door zijn uitzonderlijke gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid werd Veeam Cloud Connect meteen een succes, en momenteel bieden honderden serviceproviders offsite back-upservices aan op basis van deze oplossing.

Omdat het eerstegeneratietechnologie was, was de algemene verwachting dat de volgende versies extra mogelijkheden zouden bieden, en de meest gestelde vraag was altijd "gaan jullie replicatiemogelijkheden toevoegen?".

Zoals u uit de titel van deze post kunt afleiden, wordt juist dit in de komende versie geïntroduceerd!

De Veeam Availability Suite v9 beschikt over Veeam Cloud Connect Replication, een snelle en betrouwbare cloud-based oplossing voor disaster recovery (DR). DR is een geweldige oplossing om de beschikbaarheid van moderne datacenters te verhogen. Hierbij wordt met behulp van replicatietechnologieën een offsite replica van virtuele machines gemaakt. Wanneer eindgebruikers een DR-locatie willen ontwerpen en maken, lopen ze tegen een probleem aan: de investeringen die nodig zijn om de secundaire locatie te bouwen en te onderhouden. Op een tweede locatie, in eigendom of gehuurd, moeten ze in overeenstemming met de omvang van hun productieomgevingen nieuwe hard- en software implementeren, configureren en zelfs beheren. Hierdoor zijn ze bijna tweemaal zoveel tijd en geld kwijt aan hun IT-infrastructuur. Daar komt bij dat, aangezien de productie-workloads grotendeels op de primaire locatie worden verwerkt, de tweede locatie zelden wordt gebruikt, zodat de kosten zelfs nog hoger zijn in verhouding tot het gebruik ervan.

Dit is de situatie waarvoor een cloud-based oplossing bij uitstek geschikt is. Wanneer eindgebruikers resources huren van een serviceprovider volgens een 'pay-as-you-go'-model, is het eindresultaat (CPU, werkgeheugen, opslag- en netwerkresources die beschikbaar zijn voor failover-activiteiten) voor hen hetzelfde, maar dan zonder investeringskosten en zonder dat ze de DR-locatie hoeven te ontwerpen en implementeren.

Verder is VM-replicatie via Veeam Cloud Connect gemakkelijk te gebruiken en eenvoudig in te stellen, dankzij een eenvoudige 'single port'-connectiviteit via een veilige en betrouwbare SSL/TLS-verbinding naar een serviceprovider. Het is dus niet nodig om VPN-verbindingen in te stellen en te onderhouden, of om meerdere poorten in de firewalls van uw klanten te openen. Ja, u hoort het goed: we verwerken AL het verkeer (het replicatiebeheer, de eigenlijke overdracht van VM-gegevens en zelfs de communicatie tussen VM's tijdens gedeeltelijke failovers) via één poort.

Nadat de eindgebruiker zich op de service heeft geabonneerd en verbinding heeft gemaakt met een serviceprovider, ziet deze een virtuele cloudhost, een multi-tenant overzicht van de toegewezen resources van de DR-locatie met CPU, werkgeheugen, opslag- en netwerkresources. Het komt erop neer dat een cloudhost fungeert als replicatiebestemming voor de replicatietaken die door de eindgebruiker zijn ingesteld.

blog-1

Er zijn verschillende failover-opties. Volledige site failover is uiteraard beschikbaar, maar daarnaast hebben we hard gewerkt aan een belangrijke innovatie: gedeeltelijke site failover. Hiermee kunnen eindgebruikers een failover uitvoeren naar de DR-locatie voor slechts een gedeelte van hun workloads, terwijl andere VM's nog steeds draaien op de productielocatie. Deze geavanceerde functie is beschikbaar dankzij ingebouwde netwerkuitbreidingsapplicaties, die de netwerkcomplexiteit vereenvoudigen en de communicatie tussen actieve VM's in stand houden ongeacht hun fysieke locatie.  Dus anders dan andere oplossingen beheert Veeam Cloud Connect Replication niet alleen de gegevensreplicatie, maar ook de netwerkverbindingen tussen de twee locaties.

Het perspectief van de serviceprovider

Disaster Recovery as a Service (DRaaS) is zonder twijfel een van de services waar eindgebruikers het meest om vragen. Met Veeam Cloud Connect Replication beschikken serviceproviders over een complete oplossing om snel DRaaS-services voor VMware vSphere- en Microsoft Hyper-V-omgevingen te kunnen creëren en leveren.

blog-2

Dankzij de native multi-tenancy mogelijkheden van de software kunnen eindgebruikers die op dezelfde hardware worden gehost, volledig worden geïsoleerd. Verder heeft de software ingebouwde functies voor het beheer van netwerkconnectiviteit voor alle typen failover. En dit allemaal zonder dat u software van andere leveranciers hoeft te licentiëren, bestuderen en onderhouden.

Een complete service

Een uitstekende technologie is niet voldoende om een uitstekende service aan te bieden. Om een gebruiksvriendelijke service te creëren, met name voor zo'n krachtige (en op de achtergrond complexe) functie als DR, is er meer nodig dan alleen maar robuuste replicatie- en netwerktechnologieën. Er zijn nog enkele andere belangrijke factoren, waar Veeam Cloud Connect allemaal in voorziet.

Op de eerste plaats: gebruiksvriendelijkheid. Zodra eindgebruikers zich bij een serviceprovider hebben aangemeld, zien ze de nieuwe virtuele host die aan hun B&R is toegevoegd. Het repliceren van VM's naar de infrastructuur van de serviceprovider is kinderlijk eenvoudig: de gebruiker hoeft alleen maar op de gebruikelijke manier een replicatietaak in te stellen maar dan met de cloudhost als bestemming. En aangezien het instellen van een replicatietaak hetzelfde blijft, hoeven de bestaande Veeam-gebruikers niets nieuws te leren!

Op de tweede plaats wordt het belangrijkste pijnpunt van elke DR-service aangepakt: het netwerkgebruik. De netwerkuitbreidingsapplicaties houden de communicatie met en tussen actieve replica-VM's in stand tijdens volledige en gedeeltelijke failovers, ongeacht hun locatie. Er hoeven zelfs geen wijzigingen aan TCP/IP-instellingen van replica's te worden aangebracht vóór, tijdens of na failover. Wellicht vraagt u zich af hoe dit toch mogelijk is? Inderdaad, elke voldoende geavanceerde technologie is niet te onderscheiden van magie, zoals Arthur C. Clarke ooit zei.

Op de derde plaats: efficiënt gebruik van de beschikbare bandbreedte. Cloud Connect Replication maakt gebruik van seeding, compressie, replicatie vanaf back-up en ingebouwde WAN-acceleratie. Hierdoor kunnen klanten met trage of onbetrouwbare WAN-verbindingen, of met grote hoeveelheden data, hun workloads beschermen met RPO's die voordien nooit haalbaar waren met hun beschikbare bandbreedte.

Op de laatste plaats: selfservice. Dit is cruciaal voor elke cloudservice en Veeam Cloud Connect vormt hierop geen uitzondering. Daarom bieden we een webportal aan, die wordt uitgevoerd bij de serviceprovider en die voor de eindgebruiker toegankelijk is vanaf elk apparaat en elke locatie. Via deze portal kan de eindgebruiker inloggen en zelfstandig een failover-plan starten zonder tussenkomst van de serviceprovider.

Deze schitterende nieuwe technologie zal beschikbaar zijn in de Veeam Availability Suite v9, die in het derde kwartaal van dit jaar wordt uitgebracht. Ik kijk ernaar uit om er binnenkort meer over te kunnen vertellen en te laten zien. Ondertussen kunt u zich aanmelden om als eerste te worden geïnformeerd wanneer v9 beschikbaar is.

GD Star Rating
loading...

Veeam Availability Suite — Download free 30-day trial

Download now