Geçtiğimiz yıl Veeam, iş yeri dışı yedekleme havuzlarının kolayca oluşturulmasını ve tüketilmesini sağlayan yeni bir teknoloji olan Veeam Cloud Connect‘i piyasaya sundu. Bu yeni çözüm, hem teknik bakımdan hem de iş açısından Hizmet Sağlayıcılar düşünülerek özel olarak tasarlanan ilk çözümdü. Çözüm, son derece kolay kullanımı ve özellikleriyle anında başarılı oldu. Bugün yüzlerce hizmet sağlayıcı, Cloud Connect tabanlı iş yeri dışı yedekleme hizmetleri sunmaktadır.
Birinci nesil teknoloji olması nedeniyle, takip eden sürümlerde ek yeteneklerin bulunması bekleniyordu. En yaygın talep ise hep “çoğaltma yeteneği ekleyecek misiniz?” idi.
Bu gönderinin başlığından da tahmin edeceğiniz üzere, bu özellik önümüzdeki sürümle geliyor!
Veeam Availability Suite v9, hızlı ve güvenli bir bulut tabanlı felaket kurtarma çözümü olan Veeam Cloud Connect Replication’ı kullanıma sunuyor. Felaket Kurtarma, modern veri merkezinin kullanılabilirliğini arttırmak için harika bir çözümdür; bu işlevi replikasyon teknolojilerini kullanıp sanal makinelerin iş yeri dışı replikalarını oluşturarak gerçekleştirir. Son kullanıcılar bir Felaket Kurtarma sitesi tasarlayıp oluşturmak istediğinde, ikincil bir sitenin kurulum ve bakım giderleri problemiyle karşılaşır. İkinci bir konum olduğunda (ister kendilerine ait ister kiralık olsun), üretim ortamlarının boyutlarına göre yeni donanım ve yazılımı dağıtmaları, bu konumu yapılandırmaları ve hatta yönetmeleri gerekir. Bu da BT altyapı çabalarını neredeyse iki katına çıkarmalarını gerektirir. Ayrıca, üretim iş yükleri çoğunlukla birincil sitede çalıştığı için, ikincil site nadiren kullanılır, dolayısıyla değerine kıyasla maliyeti çok daha yüksektir.
Bu tür bir durumda en uygun çözüm bulut tabanlı çözümdür. Son kullanıcılar, kaynakları hizmet sağlayıcıdan ‘kullandıkça öde’ modeline göre kiralayarak herhangi bir yatırım maliyeti ve Felaket Kurtarma sitesi tasarlayıp kullanıma alma külfeti olmaksızın aynı nihai sonucu alır (yük devretme işlemleri için kullanılabilen CPU, RAM, depolama ve ağ kurma kaynakları).
Ayrıca, hizmet sağlayıcıya güvenli ve güvenilir bir SSL/TLS bağlantısı üzerinden basit tek bağlantısı noktası sayesinde Veeam Cloud Connect aracılığıyla yapılan sanal makine çoğaltmasının kullanımı kolay ve kurulumu basittir. Yani, VPN bağlantılarının kurulmasına ve bakımının yapılmasına veya müşteri güvenlik duvarlarında çoklu bağlantı noktalarının açılmasına gerek yoktur. Evet, doğru duydunuz: Replikasyon yönetim trafiğini, gerçek sanal makine veri transferlerini ve hatta kısmi yük devretmelerde sanal makine arası iletişimleri, yani TÜM trafiği tek bir bağlantı noktasıyla kapsıyoruz.
Son kullanıcı hizmete üye olup bir hizmet sağlayıcıya bağlandıktan sonra bir sanal bulut ana bilgisayarını, atanmış Felaket Kurtarma sitesinin CPU, RAM, depolama ve ağ oluşturma kaynak tahsisi dahil çok kiracılı görüntüsünü görecektir. Temel olarak bir bulut ana bilgisayarı, son kullanıcının ayarladığı replikasyon işleri için replikasyon hedefi olarak hizmet verir.
Yük devretmede çoklu seçenekler bulunacaktır. Tam site yük devretme elbette mevcut olacak. Ancak ek bir yenilik sunmak için de çalıştık: kısmi site yük devretme. Böylece, diğer sanal makineler üretim sitesinde çalışmaya devam ederken son kullanıcılar, iş yüklerinin sadece bir kısmını Felaket Kurtarma sitesine devredebilecek. Bu gelişmiş yetenek, ağ oluşturma karmaşıklığını basitleştirecek ve fiziksel konuma bakmaksızın çalışan sanal makineler arasındaki iletişimi koruyacak olan yerleşik ağ uzatma gereçleri sayesinde mevcut olacaktır. Böylece, diğer çözümlerden farklı olarak Veeam Cloud Connect Replication sadece veri replikasyon işlemini değil iki site arasındaki ağ bağlantılarını da yönetecektir.
Hizmet Sağlayıcı Görünümü
Hizmet olarak felaket kurtarma (DRaaS), şüphesiz son kullanıcıların en çok talep ettiği hizmetlerdendir. Veeam Cloud Connect Replication ile hizmet sağlayıcılar, VMware vSphere ve Microsoft Hyper-V ortamları için DRaaS hizmetlerini hızlıca oluşturup sunmak için tam bir çözüme sahip olacaktır.
Bu yazılım, yerel çok kiracılı yetenekleri sayesinde aynı donanımda barındırılan son kullanıcıların tam izolasyonunu ve tüm yük devretme türleri için yerleşik ağ bağlantısı yönetimini mümkün kılar. Tüm bu işlemler, ek herhangi bir 3. taraf yazılımını lisanslamaya, öğrenmeye ve yazılımın bakımını yaptırmaya gerek kalmadan yapılabilecektir.
Tam Hizmet
Muhteşem bir teknoloji, muhteşem bir hizmet sunmak için yeterli değildir. Kullanımı kolay ve hızlıca tüketilen, özellikle Felaket Kurtarma gibi güçlü (ve arka planda karmaşık) bir hizmet oluşturmak için güçlü çoğaltma ve ağ oluşturma teknolojilerinden fazlası gerekir. Veeam Cloud Connect, bunun için gerekli olan birkaç diğer temel parçanın tümünü sunar.
İlk olarak, kullanım kolaylığı: son kullanıcılar bir hizmet sağlayıcıya kaydolduktan sonra, B&R’lerine eklenmiş olan yeni sanal ana bilgisayarı görecektir. Sanal makinelerin hizmet sağlayıcının altyapısına çoğaltılması işlemi, hedef olarak bu bulut ana bilgisayarına işaret eden benzer bir çoğaltma işinin kurulması kadar kolaydır. Bir çoğaltma işinin kurulmasında herhangi bir farklılık olmadığı için mevcut Veeam kullanıcıları, yeni bir şey öğrenmek zorunda değildir!
İkinci olarak, Felaket Kurtarma hizmetlerinin en büyük sıkıntısı olan ağ kurmanın ortadan kaldırılması. Ağ Uzatma gereçleri, konumlarına bakılmaksızın tam ve kısmi yük devretmeler boyunca çalışan çoğaltılmış sanal makineler ile ve makineler arasındaki iletişimleri sürdürür; yük devretme işlemi öncesinde, sırasında ve sonrasında çoğaltma TCP/IP ayarlarında herhangi bir değişikliğin yapılmasına gerek yoktur. ‘Bu mümkün mü?’ diye merak edebilirsiniz. Aslında, Arthur C. Clarke’ın bir zamanlar dediği gibi, yeteri kadar gelişmiş bir teknolojinin sihirden farkı yoktur.
Üçüncü olarak, bant genişliğinin kullanım kolaylığı. Dengeli dağıtım, sıkıştırma, yedekten çoğaltma ve Yerleşik WAN Hızlandırması, yavaş veya güvenilir olmayan WAN bağlantılarına veya büyük miktarlarda veriye sahip müşterilere iş yüklerini RPO’larla korumaları için Cloud Connect Replication’ın bir parçası olarak sunulmaktadır. Bu koruma müşterilerin mevcut bant genişliğiyle daha önceden mümkün değildi.
Son olarak, self-servis. Bu, Veeam Cloud Connect dâhil, tüm bulut hizmetleri için kritiktir. Bu nedenle, hizmet sağlayıcıda çalışan ve tüm cihazlar ile tüm konumlardan erişilebilir olan bir web portalı sunacağız. Son kullanıcılar, bu portalı kullanarak oturum açabilecek ve hizmet sağlayıcının müdahalesine gerek kalmadan yük devretme planlarını kendi başlarına başlatabilecekler.
Bu heyecan verici yeni teknoloji, bu yılın üçüncü çeyreğinde çıkacak olan Veeam Availability Suite v9’da kullanıma sunulacaktır. Bu konuda daha fazla konuşmak ve özellikleri göstermek için sabırsızlanıyorum; bu arada v9’un piyasaya ne zaman sunulacağını ilk bilen olmak için kaydolabilirsiniz.