De Veeam® Availability Suite™ v9, die binnenkort uitgebracht wordt, zit boordevol uitbreidingen en nieuwe features, maar verbeteringen op het gebied van primaire en back-upopslag vormen ongetwijfeld de belangrijkste innovaties van onze volgende release.

 

We hebben reeds een nieuwe toevoeging aan onze lijst met ondersteunde storage arrays aangekondigd voor onze storage snapshot-integratie (EMC VNX/VNXe), maar dit is niet het enige nieuws op het gebied van opslag. Integendeel, er zijn heel veel nieuwtjes op dit gebied en ik wil er in deze post een paar bespreken.

 

De eerste nieuwe feature die we vandaag aankondigen is iets waarop ik persoonlijk lang heb gewacht, en ik vermoedde al dat deze eraan zat te komen toen we in v8 onze eerste NFS-client kregen (als onderdeel van onze NetApp-integratie). Lange tijd hebben NFS-gebruikers zich een beetje gevoeld als tweederangsburgers in de virtualisatiewereld, en het ontbreken van rechtstreekse toegang tot NFS-opslag in VDDK om gegevens te lezen tijdens back-upbewerkingen was beslist een reden om "jaloers" te zijn op gebruikers van blokopslag. Alle NFS-specifieke problemen die VMware back-up de afgelopen jaren heeft gehad, hebben ook niet echt geholpen. Nu, in v9, komt ten slotte ook voor NFS iets beschikbaar dat vergelijkbaar is met de verwerkingsmodus Direct SAN Access. Intern noemen we deze feature Direct NFS. Elke nieuwe Veeam-proxy zal onze nieuwe en verbeterde NFS-client gebruiken om directe toegang te krijgen tot elke NFS-share die beschikbaar is op VMware vSphere. Er wordt ondersteuning geboden aan de traditionele NFS v3 en de nieuwe NFS 4.1, die beschikbaar is in vSphere 6. Met de complete zichtbaarheid van afzonderlijke bestanden die mogelijk wordt gemaakt door de NFS-share, kunnen NFS-gebruikers VM's rechtstreeks vanaf de NAS-array back-uppen en repliceren. Zo hoeven ze voor hun activiteiten geen gebruik te maken van de hypervisor-laag. Dit resulteert in snellere back-ups en een nog geringere belasting van productieworkloads.

 

directNFS

 

Onze volgende feature is specifiek voor NetApp. Nadat we in v8 ondersteuning voor NetApp storage arrays hadden toegevoegd, was één van de features waar onze klanten heel enthousiast over waren, de mogelijkheid om NetApp-snapshots te orkestreren en SnapMirror- en SnapVault-kopieën te maken rechtstreeks vanaf de Veeam-interface met behulp van onze bestaande planningsmogelijkheden. Goede back-ups, met gegevens die buiten de NetApp-infrastructuur zijn opgeslagen voor optimale beschikbaarheid, waren echter alleen mogelijk door de primaire array als bron te gebruiken. In v9 zullen we meer features toevoegen aan onze NetApp-integratie met back-up vanaf SnapMirror en SnapVault. Met deze twee unieke features kunnen gebruikers weinig belastende opslaggebaseerde snapshots maken (indien gewenst ook met applicatieconsistentie), deze herstelpunten naar een secundaire NetApp-array repliceren met behulp van SnapMirror of SnapVault en vervolgens vanaf deze secundaire locaties echte back-ups van hun VM's maken op geïsoleerde back-upopslag. De back-upbewerkingen staan volledig los van de primaire opslag, die daardoor optimaal blijft presteren. Alle benodigde I/O komt ten laste van de secundaire array, waardoor deze beter wordt gebruikt dan alleen als passieve bestemming voor de kopieën.

 

backup-from-snap

 

Over storage snapshots gesproken, de laatste feature gebruikt ze nóg beter. Tot nu toe konden Backup from Storage Snapshots en Veeam Explorer™ for Storage Snapshots gebruikmaken van snapshots op opslagniveau voor back-up- en herstelactiviteiten. Maar dit zijn niet de enige soorten taken die Veeam kan doen. Denk bijvoorbeeld aan onze Virtual Labs, welke momenteel alleen uitgevoerd kunnen worden vanaf back-upbestanden. Virtual Labs zijn cruciaal voor de meeste gebruiksscenario's, maar zijn voor het gebruiksscenario On-Demand Sandbox™ ook beperkt qua prestaties. Daarom introduceren we in v9 On-Demand Sandbox for Storage Snapshots. Door bestaande storage snapshots te gebruiken in ondersteunde arrays (HP, NetApp en EMC op VMware vSphere) kunnen we met slechts enkele klikken volledig geïsoleerde, maar zeer snelle, kopieën van uw productieomgeving maken voor het snel en eenvoudig opsporen en verhelpen van problemen. Er zijn tal van gebruiksscenario's voor deze technologie. Maar ik zal me tot één voorbeeld beperken: u kunt een nieuwe omgeving met meerdere VM's creëren, en deze vervolgens dankzij snelle storage snapshots meerdere keren letterlijk klonen. Binnen enkele minuten beschikken uw ontwikkelaars over verschillende testomgevingen met volwaardige I/O-prestaties. En bedenk dat u dit rechtstreeks vanaf de storage array kunt doen, zonder eerst een back-up te maken. Ik ben ervan overtuigd dat u allemaal een ander gebruiksscenario kunt bedenken om te profiteren van deze nieuwe feature.

 

Tot zover de aankondigingen omtrent onze storage optimalisaties. Als u echter denkt dat met deze post en de vorige over de integratie met EMC-opslagarray alle opslagmogelijkheden besproken zijn, dan hebt u het bij het verkeerde eind. Er is nog veel meer, maar daar kan ik nu nog niets over vertellen. U zult nog even geduld moeten hebben.

 

Maar ik denk dat dit voor één dag meer dan voldoende nieuwtjes over opslag zijn, toch?

GD Star Rating
loading...
De Veeam Availability Suite v9, met zoveel meer storage optimalisaties!, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Veeam Availability Suite — Download free 30-day trial

Download now