Bu yazı, Windows Server 2019 veya 2016 ile Microsoft Windows Yük Devretme Kümesi oluşturmakla ilgili kısa bir genel bakış sunar. Burada açıklanan adımlar uygulandığında ortak diskli ve iki düğümlü bir küme ile bir küme işlem kaynağı elde edilir (Active Directory’de bilgisayar nesnesi).
Hazırlık
Fiziksel veya sanal makine kullanmanız fark etmez, sadece kullandığınız teknolojinin Windows kümelerine uygun olduğundan emin olun. Başlamadan önce aşağıdaki ön koşulları mutlaka yerine getirin:
En son güncellemelerin yüklü olduğu iki adet Windows 2019 sürümü makineniz olmalıdır. Makinelerde en az iki ağ arayüzü bulunmalıdır: Biri üretim trafiği, diğeri ise küme trafiği içindir. Benim vereceğim örnekte üç ağ arayüzü bulunuyor (iSCSI trafiği için ek bir arayüzümüz var). Ben statik IP adreslerini tercih ediyorum ama dilerseniz DHCP de kullanabilirsiniz.
İki sunucuyu da Microsoft Active Directory etki alanınıza ekleyin ve iki sunucunun da disk yönetimindeki ortak depolama cihazını gördüğünden emin olun. Diski henüz çevrimiçi hale getirmeyin.
Gerçek anlamda işleme başlamadan önce izlemeniz gereken bir sonraki adım Yük devretme kümelemesi özelliğini eklemek olacak (Sunucu Yöneticisi > Rol ve Özellik Ekle).
Gerekirse sunucunuzu yeniden başlatın. Alternatif olarak aşağıdaki PowerShell komutunu da kullanabilirsiniz:
Install-WindowsFeature -Name Failover-Clustering –IncludeManagementTools
Kurulum başarıyla tamamlandıktan sonra Yük Devretme Kümesi Yöneticisi öğesi, Windows Yönetimsel Araçlar başlangıç menüsünde görünür.
İlk olarak Yük devretme kümelemesi özelliğini kurduktan sonra, ortak diski çevrimiçi yapıp sunuculardan birinde biçimlendirebilirsiniz. İkinci sunucuda değişiklik yapmayın. İkinci sunucuda disk çevrimdışı kalacaktır.
Disk yönetimini yeniledikten sonra şunlara benzer ekranlar görebilirsiniz:
1. Sunucu Disk Yönetimi (disk durumu, çevrimiçi)
2. Sunucu Disk Yönetimi (disk durumu, çevrimdışı)
Yük Devretme Kümesi hazırlık kontrolü
Kümeyi oluşturmadan önce her şeyin doğru şekilde ayarlandığından emin olmamız gerekiyor. Başlangıç menüsünden Yük Devretme Kümesi Yöneticisi öğesini çalıştırın ve yönetim bölümünde aşağı doğru inerek Yapılandırmayı Doğrula seçeneğine tıklayın.
Doğrulama için iki sunucuyu seçin.
Tüm testleri gerçekleştirin. Burada ayrıca Microsoft’un desteklediği çözümlerle ilgili bir açıklama göreceksiniz.
Gerekli tüm testlerin “başarılı” olarak sonuçlandığından emin olduktan sonra Doğrulanan düğümleri kullanarak kümeyi şimdi oluştur onay kutusunu işaretleyerek kümeyi hemen oluşturabilir veya işlemi sonra gerçekleştirebilirsiniz. Herhangi bir hata veya uyarıyla karşılaşırsanız Raporu Görüntüle seçeneğine tıklayarak ayrıntılı raporu görüntüleyebilirsiniz.
Yük devretme kümesini oluşturma
Kümeyi Küme Oluştur seçeneğini kullanarak Yük Devretme Kümesi Yöneticisi bölümünden oluşturmayı tercih ettiyseniz yeniden küme düğümlerini seçmeniz istenir. Küme doğrulama sihirbazındaki Doğrulanan düğümleri kullanarak kümeyi şimdi oluştur onay kutusunu işaretlerseniz bu adımı atlarsınız. Bir sonraki adımda Kümeyi Yönetmek İçin Kullanılan Erişim Noktası oluşturmanız gerekir. Bu nokta, istemcilerin ileride iletişim kuracağı sanal nesne olacaktır. Active Directory’de bulunan bir bilgisayar nesnesidir.
Açılan sihirbazda Küme Adı girmeniz ve IP adresi konfigürasyonu gerçekleştirmeniz istenir.
Son adım olarak her şeyi doğrulayın ve kümenin oluşturulmasını bekleyin.
Varsayılan olarak sihirbaz, ortak diski kümeye otomatik olarak ekler. Konfigürasyonu henüz gerçekleştir mediyseniz sonra da yapılandırabilirsiniz.
Sonuç olarak WFC2019 adında yeni bir Active Directory bilgisayar nesnesi görebilirsiniz.
Yeni bilgisayarın çevrimiçi olup olmadığını kontrol etmek için bilgisayara ping yapabilirsiniz (Windows güvenlik duvarında ping izni verdiyseniz).
Alternatif olarak kümeyi PowerShell ile de oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki komut, tüm uygun depolamaları otomatik olarak ekleyecektir:
New-Cluster -Name WFC2019 -Node SRV2019-WFC1, SRV2019-WFC2 -StaticAddress 172.21.237.32
Sonucu Yük Devretme Kümesi Yöneticisi seçeneğini kullanarak Düğümler ve Depolama > Diskler bölümlerinde görebilirsiniz.
Aşağıdaki görsel, diskin şu anda çekirdek olarak kullanıldığını gösteriyor. Bu diski verilere yönelik olarak kullanmak istediğimiz için çekirdeği manuel olarak yapılandırmamız gerekiyor. Küme bağlam menüsünde Diğer Eylemler > Küme Çekirdek Ayarlarını Yapılandır seçeneklerini izleyin.
Burada çekirdek tanığını manuel olarak seçmek istiyoruz.
Şu anda küme, disk tanığı olarak daha önce yapılandırılan diski kullanıyor. Dosya paylaşım tanığı veya Azure depolama hesabı da tanık olarak kullanılabilir. Bu örnekte dosya paylaşım tanığını kullanacağız. Microsoft’un web sitesinde bulut tanığı ayarlamak için uygulanacak adımların gösterildiği bir kılavuz bulunuyor. İşlemlerin düzgün gerçekleştirilmesi için her zaman çekirdek tanığı yapılandırılmasını öneriyorum. Bu yüzden bahsedeceğim son seçenek aslında üretim için uygulanabilir bir seçenek değil.
Sadece yolu belirtin ve sihirbazı sonlandırın.
Bu işlemin ardından ortak disk, veri kullanımı için kullanılabilir.
Tebrikler! Ortak diskli bir Microsoft yük devretme kümesi kurdunuz.
Sonraki adımlar ve yedekleme
Sonraki adımlardan ilki, kümeye bir rol eklemek olacaktır. Ancak bu işlemi bu yazıda açıklamayacağız. Kümeye veri eklemeye başladıktan sonra kümeyi yedeklemeyi de düşünmeniz gerekiyor. Veeam Agent for Microsoft Windows ile ortak diskli Windows yük devretme kümelerinizi yedekleyebilirsiniz. Ayrıca “küme sisteminin tamamı” için de yedekleme gerçekleştirmenizi öneriyoruz. Böylece küme üyelerinin işletim sistemleri de yedeklenmiş olur. Yedekleme yaptığınızda geri yükleme için sürücü ve benzeri öğeleri aramak zorunda kalmayacağınız için arızalı küme düğümleri daha hızlı geri yüklenebilir.
Daha Fazlasına Göz Atın:
- İsteğe Bağlı VeeamON Virtual Oturumları